Nekklachten & Hoofdpijn

Oorzaken, symptomen en effectieve behandeling


Herken jij dat stekende gevoel dat je plotseling beperkt in al je bewegingen?

In een uitgebreide intake, waar we verder kijken dan de pijnplek, achterhalen we de oorzaak van de blessure, de klacht of het beweegprobleem. Zo kunnen we het probleem bij de basis aanpakken en zorgen voor een duurzaam herstel. Samen maken we een uniek plan van aanpak om jou zo goed en snel mogelijk te laten herstellen.


Je draait je nek om in de auto je dode hoek te checken en het schiet er in. Een scherpe pijn waardoor je je nek het liefst alleen nog maar kaarsrecht wil houden. Of misschien heb je na een dag werken elke keer weer hoofdpijn wanneer je thuiskomt.


Komt het door stress, nekspanning, overbelasting of een combinatie van factoren? Wat is de échte oorzaak achter deze klacht precies, en belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

Hoe ontstaan nekklachten en hoofdpijn?

De zeven nekwervels (vertebrae cervicales) werken samen met de omliggende spieren en ligamenten om je hoofd te stabiliseren en te bewegen. Deze complexe structuur is gevoelig voor overbelasting en spanning. Wanneer er iets misgaat in dit systeem, kan dit niet alleen leiden tot nekpijn, maar ook tot hoofdpijn.


Dit verband is fysiologisch goed te verklaren: Langdurige spanning, stress, een verkeerde slaaphouding of langdurig in dezelfde positie zitten kunnen deze structuren overbelasten. Vooral diepe nekspieren, zoals de musculi multifidi, raken dan gespannen en vermoeid. Om die vermoeidheid op te vangen gaan omliggende spieren "meehelpen", zelfs als de functie niet overeenkomt en daarmee kunnen die spieren de nek vastzetten.


Vastzittende spieren kunnen zo hoofdpijnklachten geven, maar ook kunnen blokkades in de bovenste nekwervels (atlas en axis) leiden tot typische hoofdpijnklachten.

"In de auto mijn dode hoek checken lukt gewoon niet meer."

Nek- en hoofdpijnklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Herken je één of meer van deze symptomen?


  • Stijfheid en pijn in de nek, vooral 's ochtends of na lang in dezelfde houding zitten.
  • Hoofdpijn die begint in je nek en zich naar voren verplaatst (cervicogene hoofdpijn).
  • Moeite met het volledig draaien of kantelen van je hoofd.
  • Pijn die uitstraalt naar je schouders of tussen je schouderbladen.
  • Vermoeidheid en concentratieproblemen door aanhoudende pijn.
  • Verergering van klachten na langdurig beeldschermwerk of stress.


Deze symptomen kunnen plotseling ontstaan na een specifieke beweging, of geleidelijk erger worden over tijd. De duur en intensiteit kunnen sterk verschillen per persoon en per situatie.


Mogelijke oorzaken: waarom heb je last van je nek en/of hoofd?

Je nekklachten en hoofdpijn kunnen diverse oorzaken hebben:


1. Houding en bewegingspatronen

Langdurig in dezelfde (vaak voorovergebogen) positie werken zet je nekspieren onder constante spanning. Vooral bij beeldschermwerkers, waarbij het hoofd naar voren hangt, moeten je nekspieren hard werken om het hoofd (dat gemiddeld 5 kg weegt) rechtop te houden. Dit kan zorgen voor chronische spiervermoeidheid en spanning in de nekregio.


2. Stress

Stress zorgt ervoor dat het lichaam in een verhoogde staat van alertheid komt. Dit leidt tot verhoogde spierspanning, vooral in de nek- en schouderregio. Je trekt onbewust je schouders op, wat langdurige spanning en stijfheid veroorzaakt. Dit uit zich vaak in pijn, hoofdpijn en een beperkte bewegingsvrijheid van de nek.


3. Slaaphouding

Een verkeerd kussen of een ongunstige slaaphouding kan ervoor zorgen dat je nek gedurende meerdere uren in een belastende positie ligt. Dit merk je bijvoorbeeld aan nekpijn bij het wakker worden, beperkte beweeglijkheid en ochtendstijfheid.


4. Overbelasting van diepe nekspieren:

De diepe nekspieren (zoals de musculi multifidi en longus colli) spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren en uitlijnen van je wervelkolom. Als deze spieren door onvoldoende gebruik of onjuiste belasting verzwakt raken, dan gaan de oppervlakkige spieren, zoals de trapezius en levator scapulae, dit compenseren. Hierdoor raken deze oppervlakkige spieren snel overbelast omdat ze bijdragen aan een functie die niet is bedoeld voor deze spieren.


5. Problemen in de bovenste nekwervels

De bovenste nekwervels, atlas (C1) en axis (C2), zijn essentieel voor het draaien en kantelen van het hoofd. Dysfuncties of blokkades in deze regio kunnen specifieke hoofdpijnpatronen veroorzaken (zoals cervicogene hoofdpijn), duizeligheid en nekstijfheid. Dit ontstaat doordat zenuwen en bloedvaten in deze regio gevoeliger zijn voor compressie en irritatie.


6. Whiplash of andere trauma's

Na een whiplash of ander trauma kunnen weefsels zoals spieren, gewrichtsbanden en gewrichten beschadigd raken. Dit zorgt voor een verstoord bewegingspatroon en langdurige pijn, doordat het zenuwstelsel gevoeliger wordt en spieren zich chronisch aanspannen ter bescherming.

Triggerpoints: verborgen veroorzakers van hoofdpijn en nekpijn

Triggerpoints zijn gevoelige knopen in spieren die pijn uitstralen naar andere delen van je hoofd en nek. Bij nek- en hoofdpijnklachten zijn er vier spiergroepen die vaak een belangrijke rol spelen:

Trapezius (monnikskapspier):

Triggerpoints hier kunnen zorgen voor hoofdpijn die vanuit je nek opstijgt, vaak richting je slapen of achter je oor, en veroorzaken spanning en pijn in je nek en schouders.

Sternocleidomastoideus (SCM):

Deze spier veroorzaakt vaak pijn rondom je oog, voorhoofd of achterhoofd, en kan het draaien van je hoofd moeilijk maken. De hoofdpijn vanuit deze spier wordt vaak verward met migraine.

Suboccipitale spieren:

Triggerpoints hier geven typisch een diepe, zeurende pijn aan de achterkant van je hoofd en rond je slapen (alsof je een haarband om hebt), en kunnen stijfheid veroorzaken in het bovenste deel van je nek.

Splenius:

Deze spier zorgt meestal voor pijn bovenop je hoofd of richting je achterhoofd, en kan je nek stijf en beperkt laten voelen bij het draaien.


Wat kun je zelf doen tegen nek en hoofdpijn?

01

Neem regelmatig pauzes tijdens beeldschermwerk

Sta elk half uur even op en doe een korte nekstrekking. Kijk even weg van je scherm en beweeg je nek voorzichtig in verschillende richtingen.

02

Blijf in beweging

maar vermijd activiteiten die de pijn verergeren. Wandelen, zwemmen en specifieke nekoefeningen zijn vaak gunstig.

03

Doe deze eenvoudige nekstretches

- Kantel je hoofd voorzichtig zijwaarts (oor richting schouder) en houd 30 seconden vast.


- Kijk over je schouder naar achteren zonder je schouders te bewegen.

04

Denk aan je houding, of beter: train je houding.

Wanneer je houding ingezakt is, komt je bovenrug in een bolling. Dit zorgt ervoor dat je nekspieren feitelijk dezelfde spanning continu heeft wanneer je omhoog kijkt.

Wanneer moet je een afspraak maken?

De meeste nekklachten verminderen al binnen ongeveer drie dagen en hoofdpijnklachten zijn in de meeste gevallen na een goede nachtrust weer gekalmeerd. Het herstelproces kunnen we op de praktijk aanzienlijk versnellen door spieren gericht te activeren of juist te ontspannen. We combineren hands-on technieken met functionele oefeningen die zijn afgestemd op jouw specifieke situatie.

De pijn langer dan een week aanhoudt.

De klachten telkens weer terugkeren.

De pijn uitstraalt naar je arm of gepaard gaat met tintelingen.

Zelfzorgmaatregelen onvoldoende helpen,

Je na een ongeval of val nek-/hoofdpijnklachten hebt ontwikkeld.

Hoe wij je kunnen helpen


Bij FlowFysio begrijpen we dat elke nek- of hoofdpijnklacht uniek is. Daarom beginnen we altijd met een uitgebreide analyse. We kijken niet alleen naar de symptomen, maar zoeken naar de onderliggende oorzaken van je pijn.


Ons gespecialiseerde team zet verschillende technieken in:

  • Manuele therapie om bewegingsbeperkingen op te heffen
  • Myofasciale release technieken om spanning in het bindweefsel te verminderen
  • Therapeutische oefeningen op maat om je omliggende spieren en de integratie ervan te versterken
  • Houdingsadviezen voor dagelijkse activiteiten
  • Educatie over pijnmechanismen en zelfmanagement
  • Release-oefeningen voor opgeslagen mentale/emotionele stress


Veel van onze patiënten ervaren al na de eerste behandeling verlichting van hun klachten. We werken samen aan een behandelplan dat niet alleen je huidige klachten aanpakt, maar ook toekomstige problemen voorkomt.


Neem vandaag nog de regie over je nek- en hoofdpijn

Contact opnemen